Ska du gå på begravning?

På begravningen - Gäst – Gillis Edman Begravningsbyrå

Så går en begravning till

Begravningar äger vanligtvis rum i ett kapell eller en kyrka. En borgerlig ceremoni kan även hållas i andra rum såsom i en del av en restaurang, en trädgård, eller i ett församlingshem. Den avlidne är centralt placerad i en urna eller en kista och ofta omgiven av blommor och ljus. Officiant kallas den person som leder begravningen med betraktelser, historik och minnesord över den avlidne. Ceremonin innehåller också musik vald av de anhöriga eller den avlidne. Programordningen är utskriven på ett programkort som delas ut till alla gäster vid ankomst. Kyrkliga begravningar inleds och avslutas med klockringning, vilket är ovanligare vid borgerliga ceremonier. En begravning brukar ta ungefär 30 till 60 minuter.

Vid ceremonins slut ges möjlighet till ett personligt avsked av den avlidne och att lägga en enkel blomma vid kistan eller urnan. Om det är en så kallad jordbegravning sker istället avskedsmomentet vid graven på kyrkogården i samband med gravsättningen som följer direkt efter ceremonin. Begravningen följs ofta av en minnesstund med servering. Under minnesstunden finns det tillfälle att hålla ett tal, framföra musik eller visa ett bildspel. I den avlidnes dödsannons finns all relevant information om var och när begravningen hålls, anmälan till minnesstund, klädsel och önskad fond för minnesgåvor. Att skänka en peng till ett välgörande ändamål är ett alternativ till köpa ett blomsterarrangemang till begravningen.

Programkort

Begravningsentreprenören delar ut programkorten strax före ceremonin börjar. I programkortet finns ordningen för begravningen, samt musiken som kommer att spelas, namn på kompositörer, vilka som framför musiken och officianten som leder ceremonin.

Vid momentet Avsked visar begravningsentreprenören fram i tur och ordning till kistan eller urnan för ett sista avsked. Se till att ha din blomma till hands när det dags.

Kontakta oss

Gillis Edman är en av Sveriges mest anlitade begravningsbyråer. På våra kontor fördelade över hela Västsverige hjälper vi kunder med personliga begravningar och familjejuridik.

Adress

undefined, undefined

Telefon

E-post

info@gillisedman.se