Ska du gå på begravning?

Klädsel - Gäst – Gillis Edman Begravningsbyrå

Frågor och svar om kläder på begravning

Vilken färg ska jag ha på slipsen på begravning?

De närmast sörjande inom släkt och familj kan bära vit slips. Därför bör du välja en annan färg om du exempelvis tillhör mer avlägsen släkt eller vänner. Det vanligast för övriga som vill bära slips är svart eller annan mörk färgnyans.

Läs mer

Valfri klädsel

Anhöriga väljer ibland att bjuda in till begravning med valfri klädsel. Det betyder att de tycker att det är viktigare med din närvaro än vilka kläder du har på dig. Därför är det viktigaste att du känner dig fin och bekväm i ditt klädval.

Läs mer

Ljus klädsel

Kanske har du läst att anhöriga önskar ljus klädsel. Det betyder snarare att de vill undvika att alla kommer klädda i mörka färger. Oftast önskar de att begravningen ska vara ljus och vacker. Och för de allra flesta sörjande är din närvaro viktigare än vilka kläder du väljer att ha på dig.

Läs mer

Mörk klädsel

I många kulturer har mörk klädsel traditionellt varit förknippat med sorg och begravning. Därför är det aldrig fel om du väljer mörka kläder när du går på begravning. Men det är inte nödvändigt längre. Det är viktigare med din närvaro på begravningen än vilka kläder du väljer att ha på dig.

Läs mer

Är det okej med jeans?

Nuförtiden är jeans ett plagg som passar i de flesta sammanhang. Ett par snygga och välvårdade jeans kan du absolut ha på dig, särskilt om du vet att den närmaste familjen klär sig så. För att du inte ska riskera att sticka ut, kan du kanske välja ett par svarta eller mörkt blå jeans.

Läs mer

Vad betyder ljus klädsel?

Kanske har du läst att anhöriga önskar ljus klädsel. Det betyder snarare att klädseln är valfri, och att de närstående vill undvika att alla kommer klädda i mörka färger. För de allra flesta sörjande är din närvaro viktigare än vilka kläder du väljer att ha på dig.

Läs mer

Kan jag ha skor med öppen häl?

Skorna ska passa till de kläder du valt och inte vara för festliga eller för enkla. Svarta och välputsade finskor, både för män och kvinnor är bra och passande.

Läs mer

Gillis Edman är en av Sveriges mest anlitade begravningsbyråer. På våra kontor fördelade över hela Västsverige hjälper vi kunder med personliga begravningar och familjejuridik.

Adress

undefined, undefined

Telefon

E-post

info@gillisedman.se