Ska du gå på begravning?

Gåvobrev - Gillis Edman Familjejuridik

Gåvobrev

En gåva är inte alltid en gåva

Vad är ett gåvobrev?

Om du medan du är i livet vill ge bort delar av din egendom, bör du upprätta ett gåvobrev. Gåvobrevet är en handling som reglerar vad du ger bort, till vem och på vilka villkor du ger gåvan. Vanliga villkor kan exempelvis vara att du som gåvogivare bestämmer att gåvan ska vara enskild egendom för gåvomottagaren, att gåvan inte ska vara förskott på arv, eller att gåvomottagaren förpliktigas en motprestation för att få mottaga gåvan.

Vad gäller gåva av fastighet eller bostadsrätt, som vanligen handlar om stora värden, är det särskilt viktigt att upprätta gåvobrev och ta ställning till vilka villkor du vill ställa upp. Det handlar då om att du vill vara säker på att gåvan blir juridiskt giltig, men även att du vill undvika eventuella framtida tvister efter dödsfall.

Vi hjälper dig med allt du behöver veta och gåvobrevet upprättas utifrån dina önskemål.

Frågor och svar

Vanliga frågor om gåvobrev

Det är många som undrar om gåvobrev och vi har här samlat svaren på de vanligaste frågorna. Hör gärna av dig till oss för personlig vägledning eller för att boka tid med en av våra jurister.

Måste jag betala skatt på gåvobrevet?

Nej, från den 1 januari 2005 betalas ingen skatt på gåvor.

Läs mer

Behöver jag ett gåvobrev när jag ger bort en fastighet?

Det är ett krav från Lantmäteriet att upprätta en juridisk handling om du ger bort en fastighet som gåva, även om det rör sig om ett lantställe som du ger till någon av dina egna barn.

Läs mer

Behöver jag ett gåvobrev när jag ger en penninggåva?

Om det är ett större belopp är det alltid klokt att upprätta ett gåvobrev. Bland annat är det viktigt att ta hänsyn till om gåvan är ett förskott på arv och om gåvan ska vara enskild egendom för gåvotagaren.

Läs mer

Läs vidare

Mitt är mitt och ditt är ditt

Planera för livet efter döden

Gillis Edman är en av Sveriges mest anlitade begravningsbyråer. På våra kontor fördelade över hela Västsverige hjälper vi kunder med personliga begravningar och familjejuridik.

Adress

undefined, undefined

Telefon

E-post

info@gillisedman.se