Ska du gå på begravning?

Samboavtal - Gillis Edman Familjejuridik

Samboavtal

Mitt är mitt och ditt är ditt

Vad är ett samboavtal?

Ett samboavtal är en handling som är viktig för att ni ska veta hur era tillhörigheter fördelas om ni en dag väljer att separera. Enligt sambolagen ska bostad och bohag som skaffats för gemensamt bruk delas lika mellan båda parter vid en separation. Denna delning kan tyvärr i vissa fall leda till dispyter och orättvisor. Om ni upprättar ett samboavtal har ni istället möjlighet att på förväg bestämma vilka tillgångar som ska bodelas. Även om ni aldrig separerar är det en trygghet för dig och din partner att ha ett samboavtal.

Hur ska jag skriva mitt samboavtal

Frågor och svar

Vanliga frågor om samboavtal

Här är svaren på de vanligaste frågorna om samboavtal. Kontakta oss gärna om du undrar över något annat eller för att boka ett möte med någon av våra jurister.

Behövs andra handlingar för att komplettera samboavtalet?

Inte alltid. Ibland kan man behöva kombinera med andra juridiska dokument såsom ett skuldebrev. Ett exempel är om en av parterna i ett samboförhållande betalar hela kontantinsatsen för en bostadsrätt, men ändå önskar att paret äger lägenheten tillsammans. I detta fall upprättar vi först ett samboavtal reglerar bodelningen och därefter även ett skuldebrev för att […]

Läs mer

Kan samboavtal räknas som testamente?

Nej, ett samboavtal reglerar bara vilken egendom som inte ska bodelas. Det går inte att i ett samboavtal reglera om exempelvis hur barnen ska ärva. Då hjälper vi dig istället med att upprätta ett testamente.

Läs mer

Ärver jag efter min sambo?

Sambor ärver inte varandra enligt lag, inte ens om de har gemensamma barn. Vill ni som sambor ärva varandra måste detta skrivas i ett testamente. Har ni gemensamma barn och vill ärva varandra före barnen kan ni till viss del reglera detta i ett testamente.

Läs mer

Läs vidare

Planera för livet efter döden

All You Need Is Love och ett äktenskapsförord

Gillis Edman är en av Sveriges mest anlitade begravningsbyråer. På våra kontor fördelade över hela Västsverige hjälper vi kunder med personliga begravningar och familjejuridik.

Adress

undefined, undefined

Telefon

E-post

info@gillisedman.se