Bröllopsdans - Gillis Edman Bröllop

Bröllopsdans

Precis som med allt annat runt ett bröllop finns traditioner och myter kring bröllopsdansen. Alla ser en klar bild framför sig när man säger bröllopsdans. Ett vackert brudpar, en andäktig publik bredvid ett tomt dansgolv, svepande strålkastare, traditionell musik och brudparet som sveper iväg över golvet.

Valsen är, kort sammanfattat, en pardans i tretakt, exempelvis den klassiska Wienervalsen. Och få saker är så laddade med förväntan som bröllopsvalsen, men faktum är att man får göra precis som man själv önskar! Numera finns inga förväntningar på just vals. Istället ska ni välja dans efter hjärtat, till vilken musik som helst. Vill ni överraska gästerna med något annorlunda är detta ett perfekt tillfälle!

Traditionellt sett ska valsen inleda kvällens dans med brudparet själva på dansgolvet. Därefter följer resten:

  • Brudens far bjuder upp brudgummens mor
  • Bruden dansar med sin svärfar och med sin pappa
  • Brudgummen med sin mor och svärmor
  • Gästerna fyller sedan på dansgolvet med sin bordspartner 

Vill ni sätta en perfekt första dans så finns det flera dansskolor som erbjuder privatlektioner. Ni kan gå tillsammans eller var för sig och ni väljer hur många tillfällen som behövs – det varierar såklart.

 I USA är Father & Daughter dance ett helt begrepp, med specialskrivna låtar och väldigt stor överraskningspotential. Där är det också vanligt att brudparet övar i månader hos en danslärare och sedan smäller av en riktig "showstopper" på bröllopet. Detta har inte slagit igenom med samma kraft här, men kanske vill ni vara bland de första?

Klassik musik är heller inget krav för en vals. Det finns en uppsjö av modern musik som går alldeles utmärkt att dansa vals till. Ni kanske har en egen låt som ni vill dansa till, eller en mix med lite olika inslag? Allt går att ordna. För inspiration till låtval finns mängder av bröllopslistor på Spotify där ni hittar allt från populära pärlor som 2019 års bröllopsetta "At last" med Etta James till nyare hitlåtar.

På Gillis Edman har vi lång erfarenhet av att ta hand om livets viktigaste händelser. På våra kontor fördelade över hela Västsverige hjälper vi kunder utforma personliga bröllop och familjejuridik.

Adress

undefined, undefined

Telefon

E-post

info@gillisedman.se