Mat och dryck - Gillis Edman Bröllop

Mat och dryck

Your day, your way! Inför er bröllopsmottagning och/eller fest är det många härliga val som ska göras, beroende på smak och budget.

Brudskål

Denna hålls när brudparet anländer till mottagningen. Champagne eller annat mousserande, bål, vin, är populärt att skåla i. Kom ihåg att alltid ha alkoholfria alternativ. Toastmaster/-madam hälsar alla välkomna och alla skålar för brudparet och deras framtida lycka. Snacks efter säsong brukar vara uppskattat, t ex jordgubbar på sommaren och olika kanapéer på vintern. Det är alltid trevligt för gästerna att ha något att mumsa på under minglet och innan de sätter sig till bords.

Bröllopstårtan kan faktiskt njutas direkt vid brudskålen som en festlig liten aptitretare – längden på minglet varierar efter er tidplan, så tänk på att anpassa mängden dryck efter avsatt tid och eventuellt tilltugg.

Bröllopsmiddag

Det är en god idé att redan vid minglet ha bordsplaceringen synlig så att alla vet vart de ska ta vägen till middagen. En lika viktig detalj är tydlig bordsindelning och placeringskort på borden.

Maten och lokalen går hand i hand. Oavsett vad ni väljer; menypaket, buffé, catering, är allt avhängigt lokalen. Ett tips är att fundera på de här detaljerna tidigt i planeringen. Vi kan allt om detta, så enklast för er är att låta oss sköta planeringen efter era önskemål.

Det finns många olika alternativ. Med en klassisk sittning med kuvert i bröllopslokal ingår oftast det mesta så som lokalhyra, personal, brudskål, 2-rätters eller 3-rätters vinpaket, fördrink, blomsterarrangemang, linne, ljus, ja allt som annars måste tas med i beräkning vid egen hyra av lokal. Mat och dryck kommer vi överens om i samråd med bröllopslokalens personal. Flera av våra samarbetspartner erbjuder färdiga bröllopsmenyer med olika alternativ där brudpar får komma och provsmaka innan vi komponerar ihop er egen bröllopsmiddag. Här uppe i norr är det ofta våra lokala råvaror som får skina lite extra vid bröllop. Det tycker vi är härligt!

Väljer ni att endast hyra lokal, är det möjligt att eventuellt vara lite friare i valen runt middagen. Det är dock viktigt att komma ihåg att det i detta fall tillkommer flera poster: personal, utensilier, blommor, dekorationer, porslin och inte minst städning av lokalen. Det är alltså viktigt att höra med cateringstället och övriga leverantörer vad som ingår i priset. 

Med gående bord plockar gästerna själva av maten vilket skapar en annorlunda dynamik än vid klassiska sittningar. Här styr förslagsvis toastmaster/-madam sällskapen till maten bordsvis i början av middagen för att undvika köbildning. Det krävs mindre personal och en buffé ger flexibilitet åt gästerna som kan välja vad de vill äta.

Personal som serverar dryck är däremot viktigt, framförallt eftersom de ser till att ingen sitter utan något i glasen och för att de kan hålla räkningen på hur mycket som serveras.

Bröllopstårta eller dessert

Traditionellt kommer tårtan efter maten som en festlig höjdpunkt. Dekoration på tårtan kan varieras efter säsong, tycke och smak, liksom färgen som kanske kan matcha brudbuketten, eller bordsdekorationerna. Här ges alltså ytterligare tillfälle att manifestera bröllopstemat.

Med vår hjälp får ni kontakt med de mest professionella bagerierna och har konsultation med konditorn. I samråd tar ni fram smak storlek och design, konditorn kommer med tips och förslag åt er och ni får möjlighet att prova er fram med en smakprovning som vanligen ingår i det totala priset.

Väljer ni en tårta som kräver ställning, tillkommer ibland hyra och ibland en deposition. Det kan även tillkomma en leveransavgift som är väl värd sitt pris om ni inte vill ta risken att hämta tårtan själva.

Historiskt så skulle tårtan visa upp ett välstånd och överflöd, och antalet våningar symboliserade antalet barn brudparet skulle få i framtiden. Brudparet ska skära tårtan tillsammans och då för första gången dela något som äkta makar. Förr sades det att bruden skulle ha sin högra hand på tårtspaden och skära första biten och därigenom bli den som bestämde i hemmet, men för att det inte skulle bli så ensidigt i beslutsfattandet la brudgummen sin högra hand över brudens högra som ett första samarbete.

Idag är tårtan, som sagt, mer ett festligt moment och ett härligt tillfälle att mingla runt före eller efter middagen.

På Gillis Edman har vi lång erfarenhet av att ta hand om livets viktigaste händelser. På våra kontor fördelade över hela Västsverige hjälper vi kunder utforma personliga bröllop och familjejuridik.

Adress

undefined, undefined

Telefon

E-post

info@gillisedman.se