Borgerlig vigsel - Gillis Edman Bröllop

Borgerlig vigsel

Ett borgerligt giftermål kan upplevas som lite "friare" i sin utformning än ett kyrkligt, men skiljer sig egentligen inte på annat sätt än att det sker utan religiösa förtecken, ritualer eller symboler. Det är vanligt att välja en borgerlig vigsel på en plats som betyder mycket för er som par. Kanske vid havet, på något litet hotell eller någon annanstans där ni haft fina upplevelser tillsammans. Innan ni kan gifta er måste ni dock tänka på att boka tid för vigsel och söka hindersprövning i god tid före bröllopsdatumet.

Förr var det vanligare med en bröllopsritual som följdes till punkt och pricka, idag ser vi oftare mer personligt anpassade borgerliga vigslar. Det finns vissa moment som måste vara med som exempelvis "tager du..." och dessa ord måste sägas av en vigselförrättare eller präst för att bli giltiga.

Före vigseln måste ni boka en vigselförrättare. Då tar man kontakt med vigselförrättare som tjänstgör vid vigseldatumet och på den ort ni planerar att gifta er. Vid borgerlig vigsel utfärdas ett vigselformulär och det är vigselförrättarens ansvar att underrätta Skatteverket och Länsstyrelsen om vigseln.

Två vittnen ska också närvara för att bevittna vigseln. Det kan vara nära vänner eller släktingar till brudparet.

Läs vidare

Vem viger er

Skapa en levande ceremoni med en solist

På Gillis Edman har vi lång erfarenhet av att ta hand om livets viktigaste händelser. På våra kontor fördelade över hela Västsverige hjälper vi kunder utforma personliga bröllop och familjejuridik.

Adress

undefined, undefined

Telefon

E-post

info@gillisedman.se