Ska du gå på begravning?

Klädsel brudgum - Gillis Edman Bröllop

Klädsel brudgum

Inför er bröllopsdag är alternativen oändliga, trenderna förändras ständigt och det handlar mer om ens personliga stil än vad som klassas som "rätt" bröllopsklädsel.

Många valmöjligheter för brudgummen

Årstid, plats och väderlek är faktorer du bör ta hänsyn till när du väljer kläder. Du som brudgum har idag många valmöjligheter, eftersom bröllopsmarknaden expanderat även för män. Precis som i skönhetsbranschen har kläder och accessoarer tillkommit, så man kan känna sig extra stilig på sin bröllopsdag. Härligt tycker vi!

Smoking [småking] blev vanligare på bröllop i Sverige i takt med att världen utanför kom närmre. Historiskt bar man smoking efter kl. 18.00, förslagsvis med svart fluga och skjorta med plisserat bröst. Det kan på bröllop vara stiligt med vit smokingjacka och svarta byxor. Lite James Bond över det hela!

Jackett ses idag som ett elegant alternativ till frack och ska enligt tradition bäras till förmiddagsbröllop. Till jackett har man ingen fluga, utan här ska det vara en tunn scarf, en s.k. plastrong. Fortfarande förhållandevis ovanligt i Sverige, men ett väldigt stiligt alternativ.

Ett än mer ovanligt alternativ är frockcoat, eller bonjour som är ett samlingsnamn på knälånga kavajer. August Strindberg porträtterades ofta i just frockcoat.

Uniform får bäras om brudgummen arbetar inom militären eller polisen. Även för gäster är detta en passande bröllopsklädsel, då det ses som en högtidsdräkt.

Några bra stilregler att tänka på som brudgum är passform, accessoarer och ditt eventuella följe så som marskalk eller bestman. Dova färger på kostymen kan med fördel matchas med fluga eller slips, näsduk, väst, hängslen, skor och kanske festliga strumpor som definierar er stil och bidrar till en skapa en individuell och samtidigt enhetlig look om ni är flera.

Vill du ha kostym, kan det vara väl värt att investera i en välskräddad och välsittande kostym som går att bära vid fler tillfällen genom livet. Blått är en klassisk färg som spänner över ett stort färgspektrum från midnattsblå till knallblå. Denna har på senare tid dominerat marknaden för män, och tagit över förstaplatsen från den tidigare så populära grå kostymen. 

Läs vidare

Allt du behöver veta om brudklänningar

Knappnålsblomma

Malin Sjöberg

Bröllopskoordinator

På Gillis Edman har vi lång erfarenhet av att ta hand om livets viktigaste händelser. På våra kontor fördelade över hela Västsverige hjälper vi kunder utforma personliga bröllop och familjejuridik.

Adress

undefined, undefined

Telefon

E-post

info@gillisedman.se