Klädkod vid bröllop - Gillis Edman Bröllop

Klädkod vid bröllop

Inför ett bröllop är det enklast om det finns en klädkod. I andra sociala sammanhang kan klädkoder vara uppenbara, men till ett bröllop är det alltid bra att skriva ut klädkoden på inbjudan.

Vad ska jag ha på mig?

Om ingen klädkod är angiven i inbjudan, är det bäst att tänka på att hålla sig inom ramarna och inte överglänsa huvudpersonerna för dagen. Syftet med en klädkod är att underlätta för gästen. Genom att ange en klädkod kan brudparet hålla en linje genom hela dagen, och få alla gästerna att känna sig inkluderade i festligheterna. Då behöver ingen känna sig över- eller underklädd.

Det finns några etablerade graderingar att hålla koll på, speciellt vid kyrklig vigsel. Det är alltid huvudsaklig klädsel som står angiven och till denna finns alltid en motsvarighet.

Generellt rekommenderar vi att man anpassar klädseln efter säsong, ljusa pasteller på våren och sommaren och lite starkare och mer dova färger till höst- och vinterbröllop. Som allt annat runt bröllop är färgval högst individuellt. Alla har vi våra favoriter, men detta är en liten riktlinje som man kan följa om man vill.

Förmiddagsbröllop äger rum före klockan 15.00 och här gäller lättare klädkoder som kavaj, jackett eller mörk kostym.

Eftermiddagsbröllop – efter klockan 15.00 gäller högtidsdräkt.

Vilka färger passar på bröllop?

Kan jag bära vitt på bröllop?

Vitt är brudens färg. Idag hon står i centrum, välj en annan färg. Se även till att inte bära färger som kan misstas för vitt, alltför ljusa såsom ljus beige, nude, eller ljus champagne.

Läs mer

Kan jag bära rött på bröllop?

Ja absolut, denna vackra knalliga färg! Länge oförtjänt klassad som syndens färg och enligt en gammal skröna har en kvinna som bär rött till ett bröllop haft en relation med brudgummen, enbart trams och gammalt skrock.

Läs mer

Kan jag bära svart på bröllop?

Sofistikerat stiligt svart är enligt tradition en sorgemarkering. Avstå ifrån helsvart på bröllop. Svarta detaljer går däremot jättebra.

Läs mer

På Gillis Edman har vi lång erfarenhet av att ta hand om livets viktigaste händelser. På våra kontor fördelade över hela Västsverige hjälper vi kunder utforma personliga bröllop och familjejuridik.

Adress

undefined, undefined

Telefon

E-post

info@gillisedman.se