Toastmaster/Toastmadam - Gillis Edman Bröllop

Toastmaster/Toastmadam, TM

Hålla ordning och höja stämning

En TM:s uppgift är att verka både som ordningshållare och stämningshöjare. Det är ett ansvarsfullt uppdrag och brudparet har säkerligen valt dig med omsorg. Se till att du som T M får förutsättningarna av brudparet, vad du förväntas göra. Hur mycket av all kommunikation före vigseln ska du hålla i? Ska du sätta körschema? Se till att du får telefonnummer till alla leverantörer i så fall! Få riktig koll på vem som gör vad så att ingenting faller mellan stolarna. Ska du dela ut blomsterblad och såpbubblor utanför kyrkan? Sköta all kommunikation med talarna? Är det någon som brudparet absolut inte vill ska hålla tal? Hur ska talarordningen se ut? Hur långa tal ska det vara? Ska du upplysa gästerna om var toaletterna ligger och tala om vilka ordningsregler som gäller i lokalen, hålla koll på tekniken under kvällen, synka tider med köket, osv.

En T M ser till att allt sker i rätt ordning och håller ett bra tempo under tillställningen. Det är din uppgift att hälsa välkommen till bords, hålla reda på talarna och presentera dem, anföra ordet och läsa upp eventuella telegram, ja helt enkelt att se till att kvällens begivenheter flyter på smidigt. Som TM kommer du vara värd under bröllopsfesten, och i samråd med kök och eventuell personal ha koll på momenten under kvällen.

Bjud på dig själv – och andra

Börja med att utbringa en skål för brudparet när de ansluter till festen och kom där ihåg att presentera dig själv för gästerna, även om alla redan känner till dig. Där har du ett bra tillfälle att sätta ribban för resten av aftonen.

Du har fått ett hedervärt uppdrag och är förmodligen en person med en stor portion humor!

En T M har ofta en liten klocka eller annan attiralj för att påkalla gästernas uppmärksamhet. Det är brukligt att man placerar TM i brudparets synfält så att de utan problem kan se och höra vad TM har för sig. Som kvällens värd ska du tänka på att inte överglänsa någon annan, snarare lyfta andra. Det blir en fin balansgång. Ofta planerar TM för upptåg och överraskningar som införlivar alla gästerna under kvällen. Alla älskar att skratta och ribban kan man sätta lågt, men tänk på att alltid ha en hög nivå, man vill skratta med, inte åt.

Talarordning

 • Brudskålen inleder festligheterna och den hålls traditionellt av brudens eller brudgummens föräldrar. Nuförtiden när många par själva bekostar sitt bröllop håller toastmaster/toastmadame i skålen. Brudskålen hålls när brudparet anländer.
 • Toastmaster inleder med reglerna inför kvällens talarordning och lämnar därefter över ordet till kvällens första talare.
 • Välkomsttal hålls när gästerna har satt sig till bords och fått något i glasen att skåla med och hålls av tradition av brudens far, annars brudens mor.
 • Brudgummens far eller mor håller tal sitt barn och välkomnar officiellt bruden in i familjen
 • Äldre generationer som mor- och farföräldrar ger lyckönskningar till de nygifta, lika korta tal även här.
 • Syskon
 • Tärna och eller bestman
 • Övrig släkt
 • Vänner
 • Toastmaster/Toastmadam
 • Tacktal
 • Kvällens sista tal kan hållas av toastmaster/toastmadame, annars hålls tacktalet traditionellt av brudens mors bordskavaljer, ett så kallat "tack-för-maten-tal". Talet bör vara kort, snabbt och upplyftande, eftersom klockan nu har hunnit bli mycket, med allt vad det innebär.

Låt maten tysta mun'

En bra tumregel är att inget tal ska pågå under servering och att mat som kommer in ska ätas varm, då får talen vänta. Vi har hjälpmedel till dig som tackat ja till att vara T M , och kan ge dig rätt förutsättningar för en riktigt lyckad kväll.

På Gillis Edman har vi lång erfarenhet av att ta hand om livets viktigaste händelser. På våra kontor fördelade över hela Västsverige hjälper vi kunder utforma personliga bröllop och familjejuridik.

Adress

undefined, undefined

Telefon

E-post

info@gillisedman.se