Inbjudan - Gillis Edman Bröllop

Bröllops­inbjudan

Alla vet vi hur det känns att få ett skrivet brev i brevlådan. Och det bästa pappersbrevet vi kan plocka upp ur brevlådan är nog en inbjudan till bröllop.

Allt börjar med en inbjudan

Idag är det populärt att skicka ut en s.k. Save the date/Spara datumet till gästerna i god tid före vigseln för att ge alla möjlighet att boka in er dag i kalendern i god tid. Det är god sed att skicka iväg denna typ av brev senast 6 månader före bröllopet. Den formella bröllopsinbjudan, med all information om er bröllopsdag, går vanligtvis ut 2 månader före bröllopet.

10 viktiga saker att ha med i bröllopsinbjudan

  • Välkomsthälsning
  • Era namn
  • Tid, datum och plats för vigseln
  • Tid och plats för mottagningen
  • Transportinformation, hur gästerna kommer från vigsel till mottagning
  • Klädkod. Ni bör undvika att skriva valfri klädsel, det kan uppfattas som förvirrande, och står det ingenting alls betyder det att gästerna ska komma i frack. Nu är bröllop idag inte bundna till traditionella äldre etikettsregler, men det kan ändå vara skönt för gästen om klädseln klargörs på inbjudningskortet.
    • Frack: galaklänning eller festlig högtidsdräkt/frack, viktigt att flugan och västen är vita, uniform eller festlig högtidsdräkt.
    • Smoking: lång eller kort aftonklänning/smoking
    • Mörk kostym: elegant klädsel/mörk kostym, grå svart eller blå
    • Kavaj: elegant klädsel, klänning men även byxor/minst formell klädkod, kavaj efter säsong
  • Information om eventuell övernattning.
  • Osa. Traditionen säger att om inbjudan är skriftlig ska svaret vara skriftligt. Numera anges ofta e-post eller telefonnummer som svarsmöjlighet.
  • Information om vem som ska meddelas angående gästens medverkan och svara på övriga spörsmål från inbjudna gäster angående bröllopet och mottagningen. Nu för tiden är det vanligt att toastmaster/toastmadam får en sådan uppgift.

Vill man ha ett barnfritt bröllop kan det vara bra med ett extra förtydligande på inbjudan för att undvika missförstånd. En trevlig och användbar fras är t ex "Vi tycker mycket om era barn, men just idag vill vi rå om er alldeles själva, så barnen får stanna hemma".

Frågor och svar

Vanliga frågor och svar om bröllopsinbjudningar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om inbjudningar till bröllop.

Hur långt i förväg ska jag sätta osa på inbjudan?

Det varierar. Det är kutym att skicka ut inbjudan 6 – 8 veckor före bröllopet, men det kan känns som en snäv tidsram. Därför rekommenderar vi att ni når ut till gästerna innan dess. Den amerikanska influensen Save the Date är odiskutabelt en god idé! Ett stort bröllop en lördag mitt i semestern kräver eventuellt […]

Läs mer

Hur skriver man när man vill ha svar på bröllopsinbjudan?

På inbjudningskortet står all information om bröllopet: var, när och hur. Är vigseln 15 augusti, bör ni i juni veta hur många som kan delta. Skriv t.ex. ”Osa senast 15 juni” på inbjudan. I god tid före vigseln kan ni ha skickat ut ett s.k. Save the Date till mottagaren, inför det officiella inbjudningskortet. Detta […]

Läs mer

Varför behövs osa?

För att värdparet ska kunna planera sin stora dag i god tid.

Läs mer

Läs vidare

Fina trycksaker förhöjer känslan

Mer information om klädkoder

På Gillis Edman har vi lång erfarenhet av att ta hand om livets viktigaste händelser. På våra kontor fördelade över hela Västsverige hjälper vi kunder utforma personliga bröllop och familjejuridik.

Adress

undefined, undefined

Telefon

E-post

info@gillisedman.se