Ska du gå på begravning?

Frågor och svar - Gillis Edman Bröllop

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna från bröllopsgäster.

Vart skickar jag mitt tack?

Gästerna kan skicka ett tack för att de var gäster på bröllopsfesten, det tackkortet riktar sig till dem som bjöd på festen. Förr var det tradition att bröllopet betalades av brudens föräldrar. Om den traditionen följs, ska tackkortet skickas dit. Att även skicka iväg ett tack till brudparet anses som god ton.

Läs mer

Hur tackar jag nej till jobbet som brudtärna?

Säg att du är glad och stolt över frågan men förklara att ansvaret blir dig övermäktigt.

Läs mer

Ska jag tacka innan jag lämnar festen?

Ja man tackar innan man går hem. Det är också god sed att som gäst skicka iväg ett tackkort till brudparet inom en vecka och tacka för festen.

Läs mer

Får jag komma till ceremonin även om jag inte fått en inbjudan?

Ja, ni hedrar brudparet med att vara där. Att enbart närvara vid vigseln är inte att delta i någon slags bjudning. Som enbart vigselgäst är du där för att lyckönska brudparet, och du ska därför inte tacka dem.

Läs mer

Måste jag anmäla att jag vill hålla tal?

Ja, till toastmaster/toastmadame.

Läs mer

Hur gör jag om jag behöver specialkost?

Det anmäler du i samband med att du svarar på inbjudan.

Läs mer

Är det ofint att åka hem tidigt?

Ja här får man ta brudparet i beaktning och stanna kvar, ni är utvalda av dem.

Läs mer

Måste jag lära mig att dansa vals?

Står du i led att dansa med någon i brudparet när bröllopsdansen startar kan det vara tryggt att känna till hur man rör sig till 3-takt, annars så nej.

Läs mer

Hur lång tid har man på sig att svara på inbjudan?

Idag är det vanligt att en s.k. Save the Date skickas ut i god tid, ca 6 månader, före själva inbjudan. Den officiella inbjudan bör komma 6 – 8 veckor före vigseln. Har du fått en Save the Date i förväg, bör du kunna svara snabbt på inbjudan, av ren hövlighet. Om ingen förhandsinformation gått […]

Läs mer

Varför behövs osa?

För att värdparet ska kunna planera sin stora dag i god tid.

Läs mer

Hur osar jag?

Det står oftast angivet på inbjudan vem svaret skall ringas eller mailas till. Se till att svara väl inom angiven tidsram.

Läs mer

Vad betyder Osa?

”Om Svar Anhålles” Står det Osa på en inbjudan vill värdparet att mottagaren ska ange om hen kan delta eller ej. Man svarar alltid på ett Osa inom väl angiven tidsram, av ren artighet. RSVP  – répondez s’il vous plaît – har samma betydelse.

Läs mer

Vad betyder klädkod casual?

En ledig klädkod som innebär proper klädsel.

Läs mer

Kan jag ha kostym utan slips på bröllop?

Ja, men det beror på angiven klädkod. Står det vardaglig klädsel kan du absolut ha det. Vid minsta osäkerhet kan du alltid ringa brudparet och fråga.

Läs mer

Vad gäller med valfri klädsel vid bröllop?

Står det valfri klädsel i inbjudan vill bröllopsparet att ni kommer finklädda, men inte nödvändigtvis i enlighet med strikta klädkoder. Undvik jeans och alltför vardagsnära kläder.

Läs mer

Kan jag komma i shorts?

Ja, om det ryms inom angiven klädkod. Viktigt att shorts matchas med fingertoppskänsla med både skjorta och skor för en smakfull sommarstil.

Läs mer

Kan jag ha hawaiiskjorta på mig?

Ja, om det ryms inom angiven klädkod. Bär upp den på ett klassiskt sätt accentuerad med stiliga sommarattribut.

Läs mer

Kan jag bära svart på bröllop?

Sofistikerat stiligt svart är enligt tradition en sorgemarkering. Avstå ifrån helsvart på bröllop. Svarta detaljer går däremot jättebra.

Läs mer

Kan jag bära vitt på bröllop?

Vitt är brudens färg. Idag hon står i centrum, välj en annan färg. Se även till att inte bära färger som kan misstas för vitt, alltför ljusa såsom ljus beige, nude, eller ljus champagne.

Läs mer

Kan jag bära rött på bröllop?

Ja absolut, denna vackra knalliga färg! Länge oförtjänt klassad som syndens färg och enligt en gammal skröna har en kvinna som bär rött till ett bröllop haft en relation med brudgummen, enbart trams och gammalt skrock.

Läs mer

Vad kastar man på bröllopsparet?

Förr slängde man riskorn på de nygifta, idag är rosblad och såpbubblor populärt, tillsammans med serpentiner och ballonger.

Läs mer

Hör av sig till mig om du saknar svar på din fråga.

Malin Sjöberg

Bröllopskoordinator

På Gillis Edman har vi lång erfarenhet av att ta hand om livets viktigaste händelser. På våra kontor fördelade över hela Västsverige hjälper vi kunder utforma personliga bröllop och familjejuridik.

Adress

undefined, undefined

Telefon

E-post

info@gillisedman.se