Smycken - Gillis Edman Bröllop

Smycken & juveler

Ringar bärs på handen i den ordning man har fått dem, så att säga. Hur ett frieri går till och om man vill ha en förlovningsring är individuellt. Traditionellt får bägge parter en ring vid förlovningen och bruden ytterligare en vid vigseln. Brudgummens ring övergår då till en vigselring.

Länge har seden i Sverige varit sådan att de förlovade får varsin slät ring och bruden får en alliansring till vigseln. Nuförtiden läggs ofta allt krut på förlovningsringen, en s.k. solitärring, och en lite enklare ring till vigseln. Det är internationella influenser som fått fäste även här.

Enligt romarna bar man ringen som en påminnelse för att visa och påminna om trohetseden man lovat varandra. De gamla egyptierna hade uppfattningen att det går en ven ifrån ringfingret på vänstra handen direkt till hjärtat, där själen har sitt ursprung. Nu vet vi förvisso att alla vener går till hjärtat, men där har vi ursprunget till att vi i Sverige bär ringarna på vänster hand.

Morgongåva

Från medeltiden och långt in i vår tid var morgongåvan en säkerhet för kvinnan eftersom hon inte hade något med makens ekonomi att göra. Den var en trygghet i händelse av makens död och kunde bestå av en bit mark eller ett hus. Gåvan var obligatorisk och gavs ibland av makens föräldrar, en slags omvänd hemgift.

Idag ges morgongåvan som en fin gest mellan makarna. Traditionellt sett har smycken varit populära gåvor: till bruden ett smycke som matchar vigselringen, ett armband eller örhängen, och till brudgummen manschettknappar. Idag finns inget sådant kvar utan man ger det man vill, om man vill.

Tiara/brudkrona

Förr kunde man se tiaror vid kungliga bröllop och det ledde på 50- och 60-talet till en oerhörd popularitet. Man kunde hyra brudkronor i välsorterade affärer eller köpa hos guldsmed, en dyrgrip som sedan skulle gå i arv i familjen. Det finns säkert en och annan krona i gömmorna inför en eventuell moderenässans.

Frågor och svar

Vanliga frågor och svar om smycken och juveler

Här svarar vi på frågor om smycken och juveler. Har du andra frågor kan du kontakta oss direkt istället.

På vilken hand har man vigselringen?

I Sverige bär vi förlovningsring och vigselring på vänster hand.

Läs mer

Var kan jag köpa vigselringar?

I välsorterade smyckesbutiker, hos en juvelerare, eller på nätet – om ni vet vilken storlek ringarna ska ha.

Läs mer

Vad betyder solitär?

Solitär betyder ensam, och i det här fallet betyder det att ringen har en sten, oftast en diamant. En solitärring är ofta i iögonfallande och tål att bäras helt själv.

Läs mer

Malin Sjöberg

Bröllopskoordinator

På Gillis Edman har vi lång erfarenhet av att ta hand om livets viktigaste händelser. På våra kontor fördelade över hela Västsverige hjälper vi kunder utforma personliga bröllop och familjejuridik.

Adress

undefined, undefined

Telefon

E-post

info@gillisedman.se