Underhållning - Gillis Edman Bröllop

Underhållning

Bröllop är lycka och glädje! Vad passar då bättre än sång och musik?!

Musik kan betyda oerhört mycket för helheten runt ett bröllop – den skapar stämning, förstärker känslor och berättar kanske lite om er som par.

Under årens lopp har vi samlat stor erfarenhet kring musik och lämpliga låtval. Vi har också ett stort nätverk av duktiga musiker och sångare som vi gärna förmedlar. Levande musik ger en speciell närhet, och förstärker upplevelsen av allt som händer i ögonblicket, men självklart kan vi även skapa mycket i musikväg enbart med teknisk hjälp.

Musik vid bröllop styrs ofta av tradition, och olika kulturer har olika traditioner kring musik. Det viktigaste är att ni känner att musiken får vara "krydda" på just ert bröllop.

Vid en borgerlig vigsel har ni möjlighet att utforma en personlig tillställning, utan mallar för hur ceremonin ska se ut. Istället skapar ni en vigsel med precis så mycket musik som ni vill.

I Svenska kyrkan föreligger en vigselordning där man har in- och utgångsmusik, ofta en pampig ingångsmarsch och en lite gladare och snabbare utgångsmarsch, två psalmer som väljs i samråd med präst, vanligtvis en årstidsanpassad och en av kyrkans vackra vigselpsalmer, därefter finns det utrymme för eget val av musik under vigselförrättningen. I kyrkan finns många duktiga musiker – har ni någonsin tänkt på hur er favoritlåt låter när den spelas på en pampig kyrkorgel?

Bröllopsmusikens historia

På 1800-talet hörde vissa musikaliska stycken till ett bröllop, och rester av dessa traditionella ceremonier återfinns än idag på många orter runt om i landet. "Brudpolskan" är ett sådant exempel. Med denna inleddes förr bröllopsfesten av brudparet och letar man idag, kan man hitta runt 200 olika polskor, i lokala variationer! Brudmarsch används också fortfarande – främst vid in- och uttåg ur kyrkan.

Förr fick inte de lokala spelemännen spela i kyrkan, så brudmarscherna spelades när brudföljet gick från kyrkan till gården där bröllopsfesten skulle hållas.

Det brukar vara en stunds mingel vid lokalen medan brudparet är och fotograferas. Musik i vilken form som helst är ett perfekt sätt att hålla stämningen i väntan på brudparet, inomhus eller utomhus.

Inför bröllopsfesten väljer ni om ni vill ha levande musik eller inte. Det finns gott om duktiga lokala musiker som är vana vid upplägget runt ett bröllop. Ett annat alternativ är att utse en ansvarig som sköter spellistan, och ett tredje att hyra in en DJ, där ni i samråd kommer överens vad som ska spelas och när. Kanske stillsammare under middagen, tyst vid talen och fullt ös senare på kvällen. Har ni ett tema under vigseln så passar det ypperligt att binda samman dagen med kvällens musikunderhållning. 

Vi har många idéer och lösningar för såväl dag som kväll, så att ni kan slappna av och slippa planering och stress. 

På Gillis Edman har vi lång erfarenhet av att ta hand om livets viktigaste händelser. På våra kontor fördelade över hela Västsverige hjälper vi kunder utforma personliga bröllop och familjejuridik.

Adress

undefined, undefined

Telefon

E-post

info@gillisedman.se