Ska du gå på begravning?

Borgerlig begravning - Gillis Edman Begravningsbyrå

Borgerlig begravning

Skapa en ceremoni som speglar den avlidnas personlighet

Planera en personlig borgerlig begravning - Tips och råd

Att planera en begravning kan vara en svår uppgift för många. För den som inte är bekant med olika typer av begravningar kan det vara särskilt utmanande att välja rätt ceremoni. På den här sidan kommer vi att gå igenom vad en borgerlig begravning är och vad du behöver tänka på när du planerar en sådan ceremoni.

Vad är en borgerlig begravning?

En borgerlig begravning är en ceremoni som inte styrs av några religiösa förtecken. Istället fokuserar den på att hedra och minnas den avlidna personen på ett personligt och meningsfullt sätt. Ceremonin kan äga rum på en begravningsplats, i ett kapell, en hembygdsgård, på en restaurang eller på en klippa vid havet. Ni kan styra valet av plats genom att tänka på hur stor betydelse platsen har haft för den avlidna personen eller er själva. Ni kan med andra ord hålla en borgerlig begravning nästan var som helst. Det finns inga hinder för att ni sjunger psalmer på en borgerlig begravning, men när ni väljer musik och sång kan ni göra det utifrån ett mer personligt perspektiv.

Hur planerar man en borgerlig begravning?

Att planera en borgerlig begravning kan kräva lite mer tid och tanke än att planera en religiös begravning, eftersom det inte finns någon standardceremoni att följa. Istället är det viktigt att tänka på traditioner och ritualer som skulle ha betytt mycket för den avlidna personen och de närstående. Några saker att tänka:

  • Välj en passande plats för ceremonin. Det kan vara någonstans dit den avlidna personen hade en stark koppling, eller som har en speciell betydelse för de närstående.
  • Välj en officiant. En borgerlig begravning brukar vanligtvis ledas av en officiant som kan leda ceremonin. Ett annat ord för officiant är begravningsförrättare. Det kan vara en vän, familjemedlem eller en professionell officiant som specialiserat sig på borgerliga ceremonier.
  • Välj lämplig text och ton. Musiken och texterna ni väljer att läsa vid ceremonin bör spegla den avlidna personens personlighet och intressen. Dikter och andra texter får gärna får vara enkla och personliga, så att alla närvarande ska kunna ta till sig budskapet.
  • Välj andra element som ska inkluderas. Det kan vara att be någon tala om den avlidna personens liv, eller att hålla en minnesstund efter ceremonin. Tänk på vad som skulle vara meningsfullt och trösterikt för er närstående och andra.

Varför välja en borgerlig begravning?

Att välja en borgerlig begravning kan vara ett bra val för dem som inte har en religiös tillhörighet eller för dem som vill ha en mer personlig och anpassad begravningsceremoni. Det kan också vara ett sätt att inkludera olika livsåskådningar eller kulturella traditioner för att hedra den avlidna personen.

Att planera en borgerlig begravning kan vara en meningsfull och personlig upplevelse. Det kan vara en del i sorgeprocessen som ger närstående möjlighet att hedra och minnas den avlidna personen på ett sätt som känns bra. Genom att göra val som speglar den avlidnas personlighet och intressen kan en borgerlig begravning ge ett bra avslut och en möjlighet att fira livet. Vi hoppas att den här sidan har hjälpt dig att förstå vad en borgerlig begravning kan vara och vad du behöver tänka på när du planerar en sådan ceremoni. Tveka inte att kontakta oss om du behöver mer information eller hjälp med att planera en borgerlig begravning.

Tre fördelar med borgerlig begravning

1

Personligt anpassad ceremoni

2

Möjlighet att inkludera olika kulturella traditioner

3

Frihet att välja plats för ceremonin

Vad är en Borgerlig begravningsofficiant

En borgerlig officiant kallas också för borgerlig begravningsförrättare. Hen kan hjälpa till att skapa en personlig begravning som speglar den avlidnes liv och värderingar. Officianten kan hjälpa till med att välja musik, poesi eller annat som kan göra ceremonin minnesvärd. Att anlita en borgerlig officiant kan vara ett värdefullt stöd för den som har förlorat en älskad, som inte har en uttalat religiös livssyn. Med en personlig och meningsfull borgerlig ceremoni kan man hedra minnet av den avlidne på ett respektfullt och värdigt sätt oavsett livsåskådning.

Vanliga frågor om borgerlig begravning

Finns det möjlighet att anpassa kistan?

Det finns en stor valfrihet när det gäller kista. Många väljer en kista som speglar den avlidnes känsla och stil. Kistan måste vara gjord i visst material och ha vissa mått, men du har stor frihet att välja färg och form. Även om det vanligaste är en ljus eller träfärgad kista finns det stora möjligheter […]

Läs mer

Vilka blommor ska vi beställa utöver en kist- eller urndekoration?

Utöver kist- eller urndekorationen kan det vara fint att pryda framsidan av kistan med en stående dekoration, en krans eller ett blomsterhjärta. Det är också bra att tänka på handblommor till de närmaste. En handblomma är den blomma som läggs vid kistan eller urnan under avskedsmomentet i ceremonin.

Läs mer

Får vi lov att använda en egen bild till dödsannonsen?

Det är tillåtet att använda egna bilder. Om det finns ett upphovsrättsligt skydd hjälper vi dig att ordna rättigheterna att använda den.

Läs mer

Finns det regler kring hur och vad vi får skriva?

Numera utformas texterna i dödsannonserna mycket fritt, men det är viktigt med ett värdigt och respektfullt tonläge. På Gillis Edman har vi en gemensam standard med en stilfull och modern språkdräkt. Vi hjälper dig gärna med det skrivna ordet så att annonsen blir precis som du önskar.

Läs mer

Vad ingår i begravningsavgiften?

Alla som är folkbokförda i Sverige och betalar kommunal inkomstskatt betalar via skattsedeln en begravningsavgift, som ska täcka de nödvändigaste kostnaderna i samband med gravsättning av en avliden.

Läs mer

Vad är ett trossamfund?

En religiös förening, exempelvis ett kristet samfund, ett muslimskt, ett buddhistiskt eller ett samfund i någon annan livsåskådning. Det vanligaste trossamfundet när det gäller begravningar i Sverige är Svenska Kyrkan.

Läs mer

Behöver du hjälp att planera en borgerlig begravning, kontakta mig.

Ida Wiseman

Begravningsentreprenör

031-355 40 73

Gillis Edman är en av Sveriges mest anlitade begravningsbyråer. På våra kontor fördelade över hela Västsverige hjälper vi kunder med personliga begravningar och familjejuridik.

Adress

undefined, undefined

Telefon

E-post

info@gillisedman.se