Ska du gå på begravning?

Kan vi själva välja kyrkogård för en ny gravplats? - Gillis Edman Begravningsbyrå

Kan vi själva välja kyrkogård för en ny gravplats?

Ja, du kan själv välja var du vill se ut en ny grav. Vi måste först säkerställa att det finns plats på kyrkogården. Därefter hjälper vi dig att boka en tid för gravvisning. En medarbetare på Kyrkogårdsförvaltningen möter upp på kyrkogården och visar de gravar som finns tillgängliga. Vissa gravar är helt nya, men det är också vanligt med så kallade återgångsgravar, alltså gamla gravar som ingen gjort anspråk på sedan länge.

När du bestämt dig för en gravplats skickas handlingar hem till dig från Kyrkogårdsförvaltningen. När de är ifyllda och återsända får du en bekräftelse på att du står som gravrättsinnehavare. Det är kostnadsfritt med ett gravrättsinnehav, men det finns möjlighet att betala en årlig summa för gravskötsel. Du kan stå som ensam gravrättsinnehavare eller dela innehavet med någon i familjen. Samtliga gravrättsinnehavare måste godkänna en gravsättning.

Relaterade frågor

Behöver jag beställa en ny gravsten eller kan vi lägga till text på en gammal gravsten?

Om familjen redan har en gravsten finns det troligtvis plats för mer text på denna. Då rekommenderar vi en kompletterande inskription på stenen. Stenhuggaren kan också hjälpa till att snygga till den gamla texten, så att allt blir enhetligt. Vi förmedlar kontakt med Pettersons Stenhuggeri som omsorgsfullt utför alla stenarbeten efter dina önskemål. Om stenen […]

Läs mer

Hur går det till när man sänker en kista?

Kistan placeras på två träribbor ovanför gravöppningen. Parallellt med träribborna finns även två rejäla tampar. Fyra av bärarna tar tag i tamparna som kistan lyftes en aning med. En femte person tar undan träribborna varpå kistan sänks.

Läs mer

Gillis Edman är en av Sveriges mest anlitade begravningsbyråer. På våra kontor fördelade över hela Västsverige hjälper vi kunder med personliga begravningar och familjejuridik.

Adress

undefined, undefined

Telefon

E-post

info@gillisedman.se